Når jeg har forældre og børn til screening for samsynsproblemer, og vi taler om de forskellige øvelser, som synstræning kan bestå af, så spørger de ofte:
"Digitale træningsøvelser, bruger du det?"
Ja, det gør jeg. Og det vil jeg fortælle dig om i dag - for måske har du tænkt det samme?
Digitale træningsøvelser er gode til at justere samsynet
I dag bruger vi - og børnene - meget tid på pc, tablets og telefon. Det betyder, at vi opholder os mindre udenfor, og ikke får solens gavn ift. vores øjne og syn.
Det bliver til mange timers skærmtid i hverdage og særligt i eksamenstiden, og selv om jeg ofte taler for, at skærmtiden bør minimeres ift. øjnenes sundhed, så benytter jeg selv digitale træningsøvelser.
Det er der flere grunde til.
Dels fordi, de er meget anvendeligt.
Især børnene synes det er sjovere at træne digitalt - end analogt - og dermed højnes succesraten for at få træningen indarbejdet i hverdagen.
Fordi det sker på en device, de kender og er glade for.
Det bliver dermed ikke alt for nyt og skræmmende at træne synet digitalt - det er "bare endnu en spil-app" for dem.
Dels bruger jeg også de digitale øvelser, fordi de (sammen med de analoge øvelser) er gode til at justere samsynet.
Og det er jo resultaterne vi skal se på - at samsynet forbedres, så generne ved samsynsproblemet forsvinder.
Masser af øvelser, der styrker samsynet
I de digitale træningsøvelser er der nogle rigtig gode indlæringsøvelser, så dit barn kan få lært, hvilken vej bogstaverne skal vende - uden brug af skolearbejde.
Her starter jeg altid med at få de rigtige retninger på:
Hvor skal barnet starte og slutte i en tekst - samt hvad er højre og venstre.
Hvis de grundlæggende retninger ikke er på plads, så kan det være rigtig svært at vende tal og bogstaver rigtig. Og så kan der opstå indlæringsvanskeligheder.
Dit barn kan have svært ved at se dybde (3D), og her er der nogle rigtig sjove øvelser i det digitale træningssystem, lidt ligesom et computerspil.
Her skal der i de fleste øvelser bruges en rød/grøn brille for at kunne se, hvilke dybder eller retning figurerne er i. Det er også sjovt for de voksne, for det er ikke altid, at de kan se det.
Der er også gode øvelser for hukommelsen og visualiseringen, så barnet får øvet at huske og skabe billeder i hovedet. Det bruges til at blive bedre til læsning, så barnet kan genfortælle, hvad der er læst.
Der er også øvelser med kontraster, reaktion samt overblik.
Der er altså rigtig mange øvelser, jeg kan vælge i mellem, når jeg skal sammensætte et individuelt tilpasset træningsprogram til dit barn.
EYEBAB - en digital træningsplatform
Den træningsplatform som jeg benytter, og som jeg er uddannet i at anvende, kaldes EYEBAB.
EYEBAB er en forkortelse af "Evolutionize Your Eye, Body And Brain" - og samler dermed hele formålet med synstræning, nemlig at få øjne, krop og hjerne til at fungere optimalt sammen.
På den måde kan samsyns-symptomerne nemlig undgås.
Det gode ved EYEBAB - ud over alle de gode øvelser til samsynet - er at det ligner andre digitale systemer, som vi benytter på vores telefon eller tablet. Det er derfor brugervenligt og let at sætte sig ind i - og anvende.
Det synes jeg er en stor fordel, fordi vi så faktisk får det brugt i træningen.
Systemet er også sådan indrettet, at det er let at skifte mellem øvelserne.
Normalt starter jeg med ret lette øvelser, for derefter løbende gennem synstræningsforløbet, at opgradere sværhedsgraden.
På den måde bliver progressionen i synsforbedringerne tydelig - både for barnet selv og forældrene - fordi barnet vil være i stand til at løse sværere og sværere øvelser, som samsynet forbedres.
Det giver "blod på tanden" - motivationen for træningen øges.
Det giver også solide resultater.
Få testet samsynet
For at finde ud af, om dit barn har udfordringer med samsynet, kan du downloade guiden "Test dit barns samsyn" her.
Viser det sig, at der er udfordringer, vil jeg anbefale en screening af samsynet, hvor jeg går i dybden med at afdække, præcis hvilke samsyns-udfordringer, der er tilstede.
Det er nemlig meget individuelt - og nogle øvelser passer til en type udfordring, men andre øvelser skal benyttes ved andre typer udfordringer.
Det er derfor et synstræningsforløb altid tilrettelægges til en enkelte. Det er ingen "fast pakke". Men der er god sandsynlighed for, at nogle af øvelserne til dit barn, vil komme fra det digitale træningsprogram i EYEBAB.
Har du spørgsmål, så kontakt mig endelig: Telefon 40 33 88 64 og mail: helle@synstraening-horsens.dk
Skriv et svar