Skolen er godt i gang, og du sidder sikkert ofte og læser sammen med dit barn. Efter kort tid lægger du måske mærke til, at dit barn sidder uroligt, gnider sig i øjnene, og læsningen bliver hakkende.
Hvis du har en teenager, der læser på egen hånd, kan du også bemærke noget lignende.
Måske fortæller dit barn ved aftensmaden, at det føles som om, teksten flyder sammen, eller at bogstaverne begynder at danse rundt som små myrer. Teenageren kan også klage over hovedpine.
Hvis du genkender dette, kan det være en god idé at få en afklarende samtale for at undersøge, om dit barn har samsynsproblemer.
Du kan nemt bestille en tid til en sådan samtale her.
Hvorfor virker det som om, teksten flyder ud?
Der kan være flere årsager til, at teksten flyder ud for dit barn.
Ofte skyldes det, at linsen i øjet ikke fungerer optimalt, samtidig med at øjnene skal dreje indad for at fokusere på teksten. Disse to systemer arbejder tæt sammen for at sikre, at vi kan fokusere og fiksere på ordene i en bog eller på en skærm.
Når linsen i øjet bliver træg og ikke bevæger sig nok, kan dit barn have svært ved at stille skarpt på bogstaverne. Det kan føre til at bogen, skærmen eller telefonen flyttes rundt for at finde den rette afstand.
Mange børn ender med at sidde alt for tæt på skærmen med næsen næsten helt nede i den.
Det samme sker, når øjnene drejer for meget indad.
Her spænder øjnene op, og dit barn flytter ubevidst læsematerialet tættere på for at kompensere. Men til sidst bliver det for meget, og så mister dit barn hurtigt interessen for at læse.
Hvis der er problemer med ét af systemerne, skal det andet system kompensere, hvilket kan gøre læsning trættende.
Men hvis begge systemer er udfordrede, vil teksten hurtigt begynde at flyde ud, og dit barn bliver hurtig træt med hovedpine til følge.
Hvad kan du gøre?
Der er heldigvis noget, du kan gøre!
Det er muligt at træne de to synssystemer, så de arbejder bedre sammen.
Øjnene skal være stærke nok til at kunne klare en hel dag med læsning og skærmarbejde, men det kræver daglig træning i en periode. På den måde kan hjernen, øjnene og kroppen skabe de rigtige nerveforbindelser.
Hvis du ønsker hjælp til at få styr på dette, kan du bestille en uforpligtende screening og få afklaret, hvilke samsynsproblemer dit barn har.
Du er altid velkommen til at skrive til mig på helle@synstraening-horsens.dk eller ringe på tlf. 40 33 88 64.
Kærlig hilsen,
Helle
Skriv et svar