Har dit barn problemer med køresyge, eller transportsyge som det også kaldes, er det fordi der er problemer med ligevægtsorganet i det indre øre og synet. Det er meget generende – og ikke mindst for børn der ikke forstår symptomerne.
Men der er god hjælp at hente i synstræningen til at undgå køresyge. Så alle passagerer i bilen kan nyde en dejlig sommertur.
Transportsyge er en fællesbetegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge. Årsagen, generne og behandlingen er den samme uanset transportmiddel – bil, skib og fly. Men i det daglige er det køresyge der driller børnene mest.
Hvad skyldes køresyge?
Køresyge skyldes, at øjnenes informationer ikke stemmer overens med informationerne fra balancecentret i øret. Der er simpelthen ubalance når dine øjne ser en masse træer, marker og andre biler fare forbi imens kroppen sidder stille i en bil, der kun gør små bevægelser.
Køresyge stopper ikke bare fordi man holder stille
Køresygen bliver udløst af en række signalstoffer i hjernen, som langsomt bliver produceret, mens hjernen arbejder på at bearbejde de usammenhængende informationer fra balancecentret og synet. Derfor er det ikke altid at køresygen stopper når bilen stopper. Og det skyldes at signalstofferne i hjernen stadig er aktive. Det er derfor, at det kan føles som om at man kører bil eller sejler selvom at begge ben står stille på jorden.
Derfor bliver små børn ikke køresyge.
Det er ikke alle børn der har problemet. Et lille barn under 2 år bruger hovedsagligt ligevægtsorganet og ikke synet til at holde balancen med. Derfor er der ikke nogen konflikter mellem det indre øre og synet.
Men efter 2-års alderen og op til 14 år skal ligevægtsorganet og synet lære at arbejde sammen. Og hvis barnet samtidig har samsyns problemer eller været et ørebarn, som ikke vil gynge, svinge og slå kolbøtter for at stimulere væsken i ørerne – giver det ubehag.
Du kan træne køresyge væk
Med synstræning stimuleres væsken i det indre øre hvor vi har ligevægtsorganet. Ligevægtsorganet består af nogle hulrum i ørerne, hvori der står noget væske. Når man virrer eller ryster hovedet, så skvulper eller bølger væskerne og sender således besked til hjernen om, at kroppen bevæger sig. Samtidig træner vi øjenmusklerne, så de hurtigt kan springe fra punkt til punkt. Og det perifere syn (sidesynet) trænes for at få et stører synsfelt.
Det er altid en god ide at opmuntre dit barn til at gynge, dreje rundt evt. i en sanse gynge der er forbundet i et punkt eller kolbøtter på en måtte eller rundt om en stang, som er på mange legepladser og udendørs trænings steder.
Du og dit barn kan hermed træne køresyge væk i et synstrænings forløb, så der er balance mellem informationerne fra balancecentret og synet. Uden brug af medicin.