I dag vil jeg fortælle lidt om svimmelhed.
Svimmelhed kan være rigtig mange ting og har forbindelse til rigtig mange sygdomme. Men det kommer ofte også i den kategori "Det må du lære at leve med", "Det går nok over" eller "Se tiden an, om det så ikke bliver bedre".
De sidste udtalelser er nok de værste, da der ikke er noget konkret i sigte. Der er ingen, der ved, hvad der skal gøres. Og for den, der er ramt, er det en jungle at finde en lindring.
Her er mit bud på, hvad du skal gøre, og hvad jeg kan hjælpe dig med - uanset om du har fået en diagnose eller ej.
Balancen
Har du problemer med svimmelhed, er der ofte også problemer med balancen. Balance er mange ting.
Det er først og fremmest et samarbejde, som foregår i hjernen, og som involverer det indre øre, kroppen og øjnene.
Derfor undersøger jeg altid mange forskellige ting ved en screening. For at se, hvor problemet ligger.
Der er næsten med 100% sikkerhed, at der er et problem i det område, der påvirkes ved svingninger med hovedet. Det er her, hvor væsken i buegangene (i det indre øre) bliver påvirket.
Det kan være, når du drejer om din egen akse, hvis du samler noget op fra gulvet eller du laver squats. Alle disse bevægelser kan være noget, der udløser svimmelheden.
Er du ramt af balancebesvær og svimmelhed
Du er måske en af dem, der er så hårdt ramt: Bare det at komme ud af sengen om morgenen kan tage lang tid.
For når du skal sætte dig op, skal det gå meget langsomt, og du må sidde lidt, inden du kan rejse dig op. Når du har det så skidt, er det sværere at komme i gang med at træne balancen.
Derfor er det altid vigtigt at finde dit niveau.
Hvor kan du starte, så træningen bliver en succes?
Det er amygdala, der "driller"
Hvis du ignorerer de signaler, kroppen sender dig, så vil du få for meget ballade med amygdala, som sidder inde i hjernen.
Amygdala er i alarmberedskab for at forsøge at passe på dig. Men den kan virkelig også være i vejen, når du skal træne at få en bedre balance.
Træn dog alligevel, så vænner amygdala sig til øvelserne hen af vejen.
Her er et eksempel på en øvelse, som du selv kan lave
Det en øvelse, som kan trænes i forskellige niveauer.
Jeg starter med den mildeste og bygger den løbende op, til den bliver sværere. Så hvis du ikke helt ved, hvor du ligger henne på udfordringsskalaen om svimmelhed, så anbefaler jeg, at du starter blidt ud. Så kan du lige så stille prøve dig frem.
1 - Start med at sidde på en stol. Hold fokus på et punkt på vægen. Drej stille og roligt hovedet til den ene side, mens du holder fokus lige frem. Nu drejer du hovedet over til den anden side. Gør det i et tempo du kan holde til, og det antal gange du kan. Målet er 3 runder med 10 gentagelser pr. gang til hver side.
2 - Du sidder stadig på en stol. Nu har du en ting, der ligger på gulvet lige foran dig. Du skal nu bukke dig fremover og samle genstanden op. Herefter læner du dig tilbage til udgangsstillingen. Nu bukker du dig ned igen, lægger genstanden tilbage på gulvet og kommer op i udgangsstillingen igen. Hold det tempo du kan holde til og det antal gange, du kan klare.
Målet er igen 3 runder med 10 gentagelser pr. gange op og ned.
3 - Lig på gulvet eller i din seng. Nu skal du trille til den ene side. Enten ½ eller en hel omgang – pause – og så triller du til den anden side. Hold det tempo du kan holde til, og de gange du kan.
Igen er målet 3 runder med 10 gentagelser pr. gang til hver side.
Hvis du ingen problemer har med disse øvelser, men stadig har lidt problemer med svimmelhed, så kan det stadig godt skyldes problemer med balancen. Og så kan du evt. prøve de noget sværere øvelser, som jeg bruger til forebyggelse af køresyge.
Læs blogindlæg: Transportsyge kan lindres med synstræning
Hvis du gerne vil have hjælp til at vurdere, om det er balancen eller synet, der gør dig svimmel, så kan du bestille tid til en screening på tlf. 40 33 88 64 eller skrive til helle@synstraening-horsens.dk
Skriv et svar