Skelen hos børn bliver typisk opdaget, når barnet går til øjenlæge. En måde at rette op på skelen, er at bruge en klap for øjet for at træne øjnene. Det virker ofte ikke efter hensigten. Klappen kan godt rette lidt op, men barnet bliver ved med at skele, og får så briller, som skal rette op på problemet. Samtidig tilbydes en operation, når barnet bliver ældre.
Mange operationer er dog unødvendige, hvis der gøres en indsats med at træne motorikken og øjnene. Der kan iværksættes rigtig mange ting, der modvirker skelen - og en operation kan måske undgås.
Der er flere at mine klienter, som har gennemgået en operation for at korrigere skelen. Men de oplever, at det ikke helt er nok, og ønsker at starte med synstræning.
Det er aldrig for sent at lave synstræning, hvis barnet skeler.
Intens træning giver stor effekt
I min klinik har jeg trænet rigtig mange, der har skelet og har fået fuldstændigt styr på deres øjne. Efter synstræningsforløbet kan klienterne styre deres syn - og de har ikke dobbeltsyn mere.
Jeg vil tilføje, at det kræver en indsats, og man kommer ikke sovende til det.
Klienter, der er omkring 10 år, skal træne hver dag i et par år, for at få helt styr på det. Men når de ser fremskridt, giver det også motivation for at træne og fortsætte - og har barnet støttende forældre, gør det også forløbet lettere.
Stor tålmodighed
Den enkelte, der er generet af skelen, kan gøre rigtig meget selv. Bl.a. ved hele tiden at sørge for, at være bevidst om, hvornår øjnene smutter, og herefter selv rette synet op.
Mine klienter kan komme til at styre øjnene fuldstændigt, selvom skelen altid vil være der latent i kroppen. For at få et godt resultat, kræver det dog tålmodighed og træning, men det kan lade sig gøre.
Smidige øjne
De øvelser jeg bruger til børn med skelen og dobbeltsyn skal få hvert øje til at være smidigt. Børnene skal lære at fokusere og følge en bold i bevægelse.
Når øjnene begynder at virke hver for sig, så begynder jeg at træne samsynet og samarbejdet mellem øjnene, og det er det, der tager lang tid.
Dårligt, værre, perfekt enkeltsyn
Det er som sagt vigtigt, at have tålmodighed, når synet trænes, da det handler om at få hjernen til at acceptere det nye billede. I en periode kan man faktisk få lidt dårligere syn, men det er blot midlertidigt indtil træningen er fuldført.
Det midlertidige, dårligere syn opstår, fordi hjernen pludselig fanger mere, og så får man dobbeltsyn. Til sidst smelter synet sammen, så man ender ud med et fint enkeltsyn.
Hvis dit barn skeler
Oplever du at dit barn skeler, er du velkommen i klinikken til en dialog om træning af synet og få mere viden om skelen.
Du er også velkommen til at kontakte mig på mail helle@synstraening-horsens.dk eller telefon 40 33 88 64.
Louise Holm says
Hej Helle.
Jeg har en datter på 3,5 år som skeler og vi har været ude på OUH. Han fortæller at hendes øjne intet fejler men skelen er kosmetisk.
Hun skeler konstant indadvendt på det ene øje og skifter gradvist.
Kan du / vi træne hendes øje, så hun måske vil skele mindre?
Lægen fortæller om operation, men tænker om vi kan træne hendes øje stærkt.
Varme hilsner
Louise, Isabels mor.
Helle Nielsen says
Hej Louise
Tak for din henvendelsen. Jeg skriver lige til dig via E-mail.
Men du kan godt gøre noget for hende.
Mvh
Helle/Synstræning Horsens